fb tt
Dieta dla zdrowia

Dieta dla zdrowia

O roli właściwej diety w procesie dochodzenia do zdrowia wiedzą już nawet dzieci. Kilkulatkowie potrafią odróżnić produkty zdrowe od tych dla zdrowia niekorzystnych, a lekarze wszystkich specjalizacji edukują pacjentów na temat zalecanego jadłopisu. Jak to jest, że mimo tych wytycznych pacjenci lubią ryzyko i mimo pogorszenia stanu zdrowia wracają do trybu życia, który spowodował, że wylądowali w szpitalu? Podrzucamy do rozważenia.

Właściwy sposób odżywiania w przypadku pacjentów kardiologicznych jest kluczowy w procesie dochodzenia do zdrowia i możliwie normalnym funkcjonowaniu. Często jednak rodzina chorego chcąc sprawić mu przyjemność gotuje może i smacznie, ale za to tłusto i kalorycznie, generując ryzyko rozwoju miażdżycy, a dalej kolejnego zawału.

Oczywiście nie musisz zmieniać diety. Jeśli chcesz ponownie trafić na stół operacyjny ( to scenariusz optymistyczny, bo nie każdy dostaje drugą szansę i często pierwszy zawał to jedyne ostrzeżenie ) to nadal możesz jeść dużo smażonego, panierowanego, ociekającego tłuszczem mięsa, a do tego podawać ziemniaki z okrasą.

Jeśli jednak nie chcesz, aby choroba sprowadziła Cię na margines życia rodzinnego czy społecznego, musisz wiedzieć czego nie jeść.

Po zawale serca zaleca się ograniczego żywności bogatej w nienasycone kwasy tłuszczowe, sód, cukier czy tłuszcze trans. W praktyce oznacza to, że powinieneś zrezygnować z tego rodzaju produktów:

  • słonych przekąsek jak paluszki, chipsy, krakersy, innego rodzaju słone dodatki, ale również wędzone wędliny, sery czy ryby;
  • wszelkiego rodzaju mocno przetworzonej żywności, dodatkowo przesyconej konserwantami;
  • fast foody są zabronione całkowicie;
  • słodyczy, szczególnie tych przeładowanych kremami;
  • nadmiernego spożywania alkoholu;
  • słodkich, gazowanych napojów;
  • tłustych mięs i wędlin;

Jeśli myślisz, że po wykluczeniu powyższych produktów została Ci tylko woda i marchew, jesteś w dużym błędzie. Pozostaje całe mnóstwo pożywienia smacznego, a przy okazji zdrowego, które – jeśli nie chcesz mieć kolejnego zawału – mogą poprawić komfort życia.

Warto wiedzieć co jeść, aby było zdrowo i smacznie! Oto zalecane składniki codziennego menu:

  • warzywa i owoce, spożywane pięć razy dziennie w różnej postaci – zarówno surowe, jak i gotowane, pieczone czy przecierane;
  • pełnoziarniste produkty zbożowe, najlepiej orkiszowe, które dodatkowo jest zdrowe również ze względu na odporność na zanieczyszczenia środowiskowe ( orkisz ma super twardą łupinę, która chroni ziarno);
  • ryby – najlepiej dwa razy w tygodniu;
  • chude wędliny i mięsa;
  • rośliny strączkowe oraz orzechy i pestki;
  • jogurty;
  • zielona herbata;
  • woda niegazowana – jeśli dodasz listek mięty i plasterek cytryny lub pomarańczy będzie nie tylko zdrowo, ale też kolorowo i bardzo smacznie!

Dieta pacjenta kardiologicznego nie musi być nudna. Co więcej, wcale nie jest wymagająca ani kosztowna. Zmiana stylu życia, czyli przede wszystkim sposobu żywienia zależy od wyboru. Jeśli nie chcesz skazywać sam siebie na niepełnosprawność i zależy Ci na możliwym powrocie do formy, to decyzja o rezygnacji ze słodzonych napojów i schabowych na rzecz smacznej ryby z warzywami nie jest wcale trudna. Ty decydujesz.